Ga naar hoofdinhoud

Lushuis draait veranda naar binnen

De inspiratie voor dit huis in Hyogo, ‘Loop House’ vond Tomohiro Hata Architects naar eigen zeggen bij De Katsura Imperial Villa. Maar dan met de veranda naar binnen en verder eigenlijk ook heel anders.

Een beetje vreemde referentie vinden we het wel, de vergelijking die Tomohiru Hata Architects and Associates uit de Japanse stad Kobe maakt voor het Loop House dat het bureau realiseerde in Hyogo. Niet minder dan de Katsura Imperial Villa, die geldt als het beste dat Japan aan architectuur heeft voortgebracht en dateert van de zeventiende eeuw diende als inspiratie, meldt de architectenwebsite Dezeen.

Waar rond dat adelijke gebouw nabij Kyoto veranda’s lopen en het huis ook op andere manieren maximaal openstaat voor de omringende, eveneens beroemde, tuinen, hebben de architecten in Hyogo de veranda’s naar binnen geplaatst, rond een binnentuin, is het idee.

Wij zien eerlijk gezegd wel meer verschillen. Zo is het middeleeuwse gebouw gedekt met stro en gepleisterd en is het nieuwe gebouw in Hyogo van de buitenkant, boven de betonnen plint, voorzien van metalen gevelbekleding.

Wel komen de huizen overeen in het gebruik van hout, veel hout. In het Loop-house kun je in een ingewikkeld patroon van trapppen en balkons het hele huis rondlopen. Er zijn geneemschappelijke ruimten en slaapkamers en badkamers. Allemaal hebben door grote ramen, als dan niet beschut onder een overstek, uitzicht op de centrale tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer