Ga naar hoofdinhoud

Meer dan eenvijfde van Duitse gezinswoningen is prefab en van hout

Als de lijn doorzet is binnenkort een kwart van de een- en tweegezinswoningen die in Duitsland gebouwd worden een prefab-huis van hout. Die verwachting spreekt de branchevereniging van prefabhuizen uit.

Het marktaandeel van ‘Fertigbau’- huizen in ons buurland is eigenlijk pas heel recent aan een opmars bezig. Lag dat aandeel sinds het jaar 2000 steeds onder of rond de 15 procent, sinds 2015 is er een stijgende lijn ingezet, met een martkaandeel van 22 procent nu.

De bouw van prefab-houten huizen is vooral in Zuid-Duitsland allang populair, maar vind nu ook zijn weg in andere delen van het land, meldt de branchevereniging van prefab-huizenbouwers.
Overigens komt dit cijfer van ver: de techniek bestaat al lang. Vlak na de oorlog werden veel huizen bij onze oosterburen op deze manier gebouwd. Doordat in Duitsland veel huizen gepleisterd worden zie je het er over het algemeen niet aan af. In de decennia erna kwam de klad er in: houten prefabhuizen kregen een slecht kwaliteitsimago. En er was weinig ruimte voor architectonische variatie. In de tachtiger jaren zijn er keurmerken met strenge controles ingevoerd. Ook nam de mogelijkheid om naar individuele wensen te bouwen sterk toe. Sindsdien steeg de interesse, eerst naar een niveau dat zo’n 10 jaar lang stabiliseerde rond de 15 procent. De laatste jaren is een groeispurt ingezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer