Ga naar hoofdinhoud

Meest duurzame supermarkt geopend in Goor

Demissionair minister Ank Bijleveld opende op 3 maart de nieuwgebouwde vestiging van supermarktketen Jumbo in haar woonplaats Goor. De winkel pretendeert de duurzaamste van de Benelux te zijn. Mede vanwege houtbouw.

Duurzaamheid is onder supermarktbedrijven een belangrijk onderwerp. Dan gaat het over de logistiek, de energie, de herkomst van de goederen, de verpakkingswijzen én het gebouw zelf. In de Twentse plaats Goor grepen de plaatselijke franchisnemers, Tijn en Niek Leussink de bouw van een nieuw gebouw aan om het eens grondig aan te pakken.

Het gebouw heeft een BREEAM outstanding-score, mede omdat de draagconstructie, die mooi in het zicht gelaten is, bestaat uit gelamineerde kolommen en liggers, uiteraard van (FSC) gecertificeerd hout. Het dak is bedekt met sedum en met 360 zonnepalenen. Desondanks er is veel natuurlijk daglichttoetreding, verwarming gaat met een warmtepomp, in de omgeving is een bijenhotel, een vleermuizenplek en broedkasten voor vogels. Veel van toegepaste materialen, waaronder de LED-armaturen en het isolatiemateriaal, zijn toegepast met het oog op latere recycling of hergebruik.

De nieuwe Jumbo biedt een groot assortiment ecologische producten, ook is er een ‘Samen minder Verspillen-schap’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer