Ga naar hoofdinhoud

Modulair en groen omhoog

Studio Precht ontwikkelende een concept waarbij modulaire huisvesting in hoogbouw en het produceren van eigen voedsel door de bewoners samenkomen. ‘The Farmhouse’ is een manier om mensen in steden weer met landbouw te verbinden en stedelingen zo een duurzamer leven te laten leven. 

Omdat steeds meer mensen in de toekomst in steden zullen gaan wonen, dreigen veel mensen het contact met de voedselproductie te verliezen. Bovendien is voedseltransport schadelijk voor het milieu. Met deze wetenschap in het achterhoofd ontwikkelden de architecten Fei en Chris Precht van architectenstudio Precht een duurzaam concept: modulaire huisvesting waarin de bewoners hun eigen voedsel produceren in verticale boerderijen.

Het idee is om geprefabriceerde A-frame behuizingsmodules van kruislaminaathout (CLT) te stapelen om zo flexibele woonruimtes te bieden. De wanden van de modules bestaan uit drie lagen: een binnenste laag om de elektriciteit en leidingen achter te bergen, een structuur- en isolatielaag vormt de middelste laag en de buitenste laag heeft tuinelementen en een watervoorziening. Een aantal modules heeft verschillende soorten externe systemen zoals afvalbeheerssystemen, hydrocultuureenheden om zonder grond groente te kunnen telen, of zonnepanelen.

Er kunnen kleine of grotere wooneenheden met de modules worden gebouwd. Elke wooneenheid heeft een open woonkamer en keukenruimte op de begane grond met tentvormige slaapkamers op de bovenste verdiepingen. In de openingen tussen de modules bevinden zich V-vormige bufferzones waar tuinen zijn. De tuinen kunnen voor privé- of gemeenschappelijk gebruik worden ingericht.  Op de begane grond van de woontoren is een overdekte voedselmarkt en in de kelder van het gebouw kan voedsel worden opgeslagen. De kelder kan ook ruimte bieden aan composteereenheden zodat van voedsel weer groeimateriaal gemaakt kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer