Ga naar hoofdinhoud

Modulair in te richten sport- en cultuurhal

In nauw overleg tussen gemeentebestuur, burgemeester én bewoners van Neutal (Duitsland), zijn de eisen en wensen van de nieuwe sport- en cultuurhal van de gemeente bepaald. Op basis hiervan ontwikkelde Solidar architecten een multifunctioneel gebouw dat op uiteenlopende manieren is in te delen middels wanden en gordijnen. Hiermee hebben de bewoners ruimte om te vergaderen, te sporten, evenementen te organiseren en zelfs de beschikking over een podium.

Hout speelt een belangrijke rol in het gebouw van Solar Architects. Zo zijn de grote, dimbare lichtstrips in de toneelzaal aangebracht op twee verlijmde houten balken die onder een hoek van 45 graden staan. Hier vervullen zij een statische functie maar zijn tevens onderdeel van het plafond. Door het onbehandelde oppervlak leveren ze bovendien een belangrijke bijdrage aan een aangename sfeer in de ruimte. Alle extra wandbekleding in het kader van afscheiding en akoestiek is eveneens van hout.

Ook de hele constructie is van hout gemaakt. Dit vanwege de strakke planning en het thema duurzaamheid. De schaalvormige gevel bestaat uit geprefabriceerde houten framewanden, die samen met de dwarsgelamineerde houten liggers van het dak en de scheidingsplafonds zijn opgeleverd. De scheidingswanden in de hal bestaan volledig uit massief hout bestaan. Daarnaast zijn ook gipskartonnen wanden toegepast en is voor de onderdelen die in aanraking komen met de grond gebruik gemaakt van solide materialen.

Het eindresultaat is met zijn gevelbekleding van verticale, natuurlijke houten lamellen ingebed in de bestaande omgeving zonder het stadsbeeld te domineren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer