Ga naar hoofdinhoud

Modulaire vierlaagse ‘Hoophuizen’ gebouwd in 8 maanden

Er staan er al zeven van in verschillende plaatsen in Duitsland en er zijn er meer gepland, zogenaamde Hoffnungshaüser, modulaire flats naar ontwerp van andOFFICE. Ze zijn licht, goedkoop en worden razendsnel gebouwd.

De Hoffnungshaüser zijn eigendom van de Hoffnungsträger- Stiftung, een in 2013 opgerichte, christelijk geïnspireerde stichting die zich inzet voor de huisvesting van vluchtelingen die heel bewust samen met autochtone Duitsers in hetzelfde gebouw worden ondergebracht tegen normale woningcorporatie-huurprijzen. De grootste uitvoering telt drie ruime gezinsappartementen per verdieping.

andOFFICE ontwierp voor dit doel een aantrekkelijk ogend gebouw van tussen de 12 en de 24 meter lang en tot vier verdiepingen hoog. De bouwwijze is zeer ver doorgerationaliseerd: op dit moment ligt de kostprijs op 1800 euro per vierkante meter om te realiseren. Houtskeletbouw vormt de basis, ook de binnenwanden bestaan uit houtskeletelementen, afgetimmerd met OSB, dat in het het zicht wordt gehoude. De verdiepingsvloeren zijn van kruislaaghout. Een betonnen fundering en beton op de houten verdiepingsvloeren zorgt voor comfort en stabiliteit. De huizen kunnen binnen acht maanden geheel gerealiseerd worden, meldt de website German Architects. Omdat er slechts één as in het gebouw dragend is kan er later veel met tussenmuren gevarieerd worden en zijn de woningen eenvoudig gereed te maken voor vrije-sector huurwoningen.

Bijzonder aan het ontwerp is dat er niet voor rechtoe-rechtaan gekozen is: de gebouwen hebben een aangename ronding in de gevel. Die gevel is afgetimmerd met verduurzaamd sparrenhout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer