Ga naar hoofdinhoud

München krijgt I8-gebouw: 20.000 vierkante meter hybridekantoor

Op een voormalig industrieterrein, Werkviertel, in München wordt een nieuw zakendistrict ontwikkeld met in totaal tien kantoorpanden. Het eerste gebouw dat de bezoeker ziet als hij of zij het Ostbahnhof uitloopt wordt het i8-gebouw. Dat wordt grotendeels van hout gebouwd. Met een gevel van gerecycled alumimium.

Het Deense architectenbureau C.F. Møller Architects, bekend om meer opvallende houten en hybride gebouwen, won onlangs de competitie voor de bouw van dit gebouw in de Beierse hoofdstad. Opdrachtgever is een projectontwikkelaar, R&S Immobilienmanagement GmbH, die zich ten doel stelt om aantrekkelijke en flexibele kantoorruimte aan te bieden waar in München nog steeds grote behoefte aan is. Dat de klanten idealiter innovatieve en dienstverlende bedrijven zijn blijkt wel uit de naamgeving die de ontwikkelaar aan het complete gbeid geef: iCampus.

Het nieuw te bouwen kantoorgebouwen met zes verdiepingen verwijst in zijn vormentaal heel bewust terug naar de maakindustrie. Vooral de gevel van gerecycled aluminium draagt daar aan bij. Die gevel is tegelijk isolerend als (natuurlijk) ventilerend. Intern is het gebouw verdeeld in zeer flexibel in te delen, kantoorvolumes en een groot atrium. Door het atrium treeds overal veel zonlicht binnen en wordt tevens de luchtciculatie gestimuleerd.

Hoe hout precies gaat worden ingezet in dit ‘hybride’ gebouw blijkt niet heel duidelijk uit de publicaties tot nu toe. Vermoedelijk krijgt het gebouw een of meer betonnen trappenhuizen en is de rest van de draagconstructie van hout. De bedoeling is dat het gebouw aan de hoogste BREEM-eisen gaat voldoen. Voor hout wordt gekozen uit duurzaamheidsoverwegingen en verder vooral vanwege het comfort en de gezondheid van de werknemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer