Ga naar hoofdinhoud

Natuurlijk verwarmen en koelen zonder energie

Het wordt No Footprint House genoemd en dat is misschien overdreven. Maar het prototype dat in Costa Rica gebouwd werd, onder aansturing van de Utrechtse stichting is wel wonderschoon en zeer goed doordacht.

Het huis werd in delen elders geprefabriceerd en geassembleerd in Ojochal, een klein dorpje in de Costa Ricaanse provincie Puntarenas. Dat het van hout is en dus zeer licht en CO2-gunstig op zijn smalle betonnen fundering afsteunt is hier nu eens niet het interessantste. Dat is wel het feit dat vrijwel alle buitenwanden uit horizontale lamellen bestaan waarvan er veel met elektromotoren kunnen worden opgetrokken en neergelaten, dicht- en opengedraaid. De idee is dat in het bijzonder milde klimaat dat in dit midden-Amerikaanse land heerst het niet nodig zou moeten zijn om een huis te verwarmen, te koelen of te ventileren op mechanische manieren, anders van door de lamellen open- of dicht te draaien.

Achter dit prototype, dat bijzonder fraai en met oog voor details is uitgevoerd en al verschillende onderscheidingen mocht oogsten, staat een in Utrecht gebaseerde stichting, A foundation, dat duurzame initiatieven stimuleert die invloed hebben op stedelijke ontwikkeling en die op het platteland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer