Ga naar hoofdinhoud

Nederlands VenhoevenCS ontwerpt houten Olympisch zwembad

Het ontwerp van het Amsterdamse bureau VenhoevenCS is uitgekozen om het enige nieuwgebouwde stadion voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs te bouwen. Het zwembad, dat een permanente functie krijgt, is voor een belangrijk deel van hout.

De Parijse spelen worden sowieso door hout gekenmerkt. Eerder werd al bekend dat het Olympisch Dorp grotendeels van hout gemaak zal worden (en daarna een functie krijgt als stadswijk). Venhoeven CS ontwerpt tal van bouwwerken in infrastructurele werken, maar is zeer breed bekend om zijn ontwerpen van sportaccommodaties en zwembaden.

Het nieuwe Olympische zwembad komt in de wijk St Denis te liggen, een wijk die wel wat ontwikkeling kan gebruiken. Om die reden wordt er ook door de stad Parijs een brug aangelegd tussen het bestaande stadion Stade de France en St Denis. Het zwembad heeft Venhoeven zeer compact ontworpen, zodat de buitenwanden en het dak vrij nauw aansluiten bij de vereiste hoeveelheid tribunes. Zo blijft er rond de accommodatie veel plek voor de aanleg van een park.

De hoofdstructuur van het zwembad zal in hout worden uitgevoerd. Ook verder is er veel aandacht voor duurzaamheid: het restaurantmeubilair wordt van gebruikt en geupcycled hout gemaakt, de tribunes van gerecyled plastic. Voor de energievraag van het stadion en het waterverbruik van het zwembad zijn verschillende oplossingen bedacht, onder andere een groot aantal zonneccellen op het dak. De zwembassins, waar de zwemwedstrijden en ook de springwedstrijden in gehouden zullen worden, zijn in afmeting aanpasbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer