Ga naar hoofdinhoud

Nieuwbouw van hout groot kindercentrum

Voor de stad Kaufbeuren (Duitsland) ontwierp het bureau Kern Architects een gebouw voor een crèche, kleuterschool en naschoolse opvang. De voormalige kleuterschool werd voor het grootste gedeelte afgebroken. Houten nieuwbouw kwam ervoor in de plaats.

De oude kleuterschool werd afgebroken tot aan de kelder en kreeg een nieuwe vloerplaat. Om de belasting op de bestaande kelder te verminderen en om ecologische redenen koos Kern Architects voor houtbouw. Het gebouw kreeg een massief houten constructie. De binnen- en buitenmuren, de plafonds en het dak bestaan uit geprefabriceerde kruislaaghouten planken (clt) en gelijmde elementen (glulam). Het hout bleef grotendeels zichtbaar.

Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen. Een atrium verbindt de twee verdiepingen met elkaar en de lokalen zijn in een ring rond de centrale ruimte geplaatst. Op de begane grond kunnen alle kinderen eten en spelen. De naschoolse opvang en de oudere kinderen hebben hun ruimtes op de tweede verdieping; voor de baby’s en de kleinere kinderen zijn de ruimtes op de eerste verdieping. De grote zichtbare sparrenhouten oppervlakken zorgen voor een prettige akoestiek en een rustige uitstraling.

De buitengevel van het gebouw bestaat uit een verticaal geventileerde houten bekisting van lokale sparren. Het gebouw heeft een isolatielaag. De ramen zijn van antracietkleurig houtaluminium. De architecten zorgden ervoor dat alles ecologisch, duurzaam en recyclebaar werd gemaakt.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer