Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe studie Sidewalk Labs: houten flat van 15 verdiepingen in aardbevingsgebied

De Google-zuster Sidewalk Labs blijft bezig met het ontwerpen en uitwerken van studies naar zo duurzaam mogelijke en zo rationeel mogelijk te bouwen gebouwen. Die daarom grotendeels uit hout bestaan. Na een studie naar een volledig houten flat van 35 verdiepingen is er nu één naar een flat in aardbevingsgebied.

De PMX35 studie, die naar de woontoren van 35 verdiepingen, was al zeer uitgebreid (PMX staat voor Proto Model X). Zo was er niet alleen bedacht hoe het circa 90 meter hoge gebouw voldoende stijfheid en sterkte kon krijgen om lang te blijven staan, er was ook een complete set bouwdelen uitgetekend waarmee de flat gebouwd zo rationeel mogelijk met prefab-elementen gebouwd zou kunnen worden.
De studie naar PMX15 is volgens Mark Bauenhuber, één van de ontwerpers, nog veel verder uitgewerkt, helemaal tot en met het voldoen aan alle regels en papierwerk dat voor realisatie noodzakelijk is. In Amerika gelden al regels voor hoge houten gebouwen, maar in het kader van aardbevingen komt er nog strengere regelgeving aan. Daar werd deze PMX 15 op ontworpen.

Sidewalk Lab onthult de resultaten van de bevindingen, zoals een ware dochter van Alphabet, dat ook moederbedrijf is van Google, betaamd: een een serie van blogs. Daaraan schrijft ook Kristin Slavin mee, die ook bij PMX35 betrokken was.

De hypothetische plek voor het gebouw is Seattle, dat in een duidelijk seismisch gebied ligt. De ontwerpers hadden als uitgangpunt het gebruik van zo veel mogelijk hout Dat heeft door zijn lichtheid in aardbevingsgebied relatief veel voordelen. Toch kan een 15 verdiepingen hoog gebouw er niet uit puurt hout bestaan. Er werd uiteindelijk voor een vorm gekozen waarbij een minimum hoeveelheid staal werd ingezet en een maximale hoeveelheid hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer