Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe studio’s kunstacademie Münster

Andreas Schüring Architekten en Bühler & Bühler Architekten ontwierpen nieuwe studio’s voor de kunstacademie van Münster waarbij zij zoveel mogelijk gebruik wilden maken van de bestaande oude structuur met houten dakspanten uit 1870. Hiervoor was onderzoek nodig en samenwerking met mensen van monumentenzorg.

De architecten (Schüring Architekten en Bühler en Bühler) bekeken of er ten behoeve van de kunstenaars meer licht door de oude houten dakstructuur kon worden ingebracht. Tijdens het bouwkundige onderzoek kwam echter aan het licht dat het hout aangetast was door wormen. Daarom moest het dak tot aan het metselwerk worden verwijderd. Daarna werd het dak gereconstrueerd, van gelamineerde houten balken, die deels in het zicht blijven, en houten dakbeplating. Bij die ingreep, die aan de buitenkant het pannendak in oude staat terugbracht, werd het dak als het ware ‘opgelicht’ om onder de dakrand glas aan te kunnen brengen.

De geprefabriceerde gelamineerde spanten zijn gemaakt van Fins sparrenhout. De hele constructie wordt niet ondersteund en vormt samen een koepel. De onderste houten ‘schaal’ is gemaakt van drielaags kruislaaghout. Het bouwen ging relatief snel omdat de houtconstructie uit geprefabriceerde elementen bestaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer