Ga naar hoofdinhoud

Noors huis op palen met houten raster

In Noorwegen staat een moderne grote berghut op houten palen bekleed met een raster van lange smalle in vieren gehakte boomstammen. De boomstammen worden van oudsher door Noorse boeren voor hun hekwerk gebruikt.

Mork-Ulnes Architects ontwierd deze ‘Skigard Hytte’. Ze kozen ervoor het huis op houten palen te bouwen om het landschap zo min mogelijk te verstoren. Dat zou wel zijn gebeurd als zij gekozen hadden voor een betonnen fundering. Nu kunnen zelfs schapen of koeien onder het huis schuilen. De houten pilaren zetten het huis namelijk anderhalve meter boven de grond.

De architecten kozen ervoor om voor het hele huis natuurlijke materialen te gebruiken. Alle oppervlakken werden met hout bekleed. De binnenmuren en de plafonds zijn gemaakt van grenen en de ingang van onbehandeld hout. De open bekleding van het huis bestaat uit een raster van lange in vieren gehakte boomstammen. Het dak werd bedekt met graszoden.

Er zijn ramen van zes meter lang die van de vloer tot aan het plafond lopen. Het glas is drie-laags en in combinatie met het bedekte dak en de meer dan 20 cm dikke geïsoleerde muren, zorgt het voor voldoende warmte in huis.

Ook het interieur is gemaakt van hout. Er zijn houten kasten en andere op maat gemaakte meubels. Zelfs de douchewanden en de voeren, de wc-bedieningspanelen en de koelkasthandgrepen zijn van hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer