Ga naar hoofdinhoud

Olympisch dorp winterspelen wordt (ook al) van hout

Vlak voor het begin van de Olympische Spelen in Japan, waar veel van de sportfaciliteiten grotendeels met hout gebouwd zijn, zijn de ontwerpen bekend gemaakt van het Olympisch dorp bij de Winterspelen van 2026 in Milaan-Cortina. Net als het Olympisch dorp van de zomerspelen in Parijs wordt het geheel van hout gemaakt.

De verkozen architecten, vcan het New Yorkse bureau Skidmore, Owens en Merril, gaan het dorp in veel opzichten duurzaam uitvoeren. Ten eerste moet het een belangrijk deel uitmaken van de herontwikkeling van de Porta Romana-buurt, een voormalig industrieel gebied rond het station van Milaan. Het Olympisch dorp blijft dan ook staan na de spelen en zal dan vooral voor studentenhuisvesting worden gebruikt. In het plan zit ook de renovatie van twee oude gebouwen. Die worden na 2026 ingezet voor sociale huurwoningen. Het dorp wordt deel gemaakt van de stad onder andere met veel groen. Dat deels op grondniveau in de vorm van parken, maar ook op verbindende traverses dus op hogere niveau’s.

Het Olympisch dorp zou voor minstens 30 procent vanzijn energiebehoefte zelfvoorzienend moeten worden. Ten eerste door weinig energie te verbruiken. De architecten willen op passiefhuis-niveau bouwen en isoleren. Ten tweede door de aanleg van volop zonnepanelen. Verder wordt de carbon footprint zo veel mogelijk beperkt. Onder andere door te werken met materialen die weinig CO2 uitstoot veroorzaken en met hout in de constructies, dat, als bekend, opgeslagen CO2 vasthoudt.

Al veel eerder werd bekend dat ook bij de zomerspelen in Parijs (2024) het Olympisch dorp grotendeels van hout gemaakt zal worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer