Ga naar hoofdinhoud

Olympische atletiekhal ‘traditioneel’ van hout

De olympische turnwedstrijden in Tokyo zullen in een grotendeels houten omgeving gehouden worden. Eind oktober werd het Ariake Gymnastics Center opgeleverd, een futuristisch gebouw, van hout.

De bedoeling was in eerste instantie om een tijdelijk gebouw te realiseren, maar nu is al bekend dat het zeker nog tien jaar zal blijven staan. Wat uiteraard geen enkel probleem zal zijn, gegeven de bouwwijze.

Het centrum gaat plaats bieden aan 12.000 bezoekers, die relatief dichtbij de turnvloeren zullen zitten op houten banken. Er is naar schatting 2300 kubieke meter hout in het gebouw verwerkt, onder andere in de enorme gelamineerde spanten van Japans lariks die het ufo-achtige dak dragen in ene overspanning die tot de grootste ter wereld behoren, en in de cederhouten gevelbekleding. Er is heel bewust voor hout gekozen, deels op semi-traditionele manier toegepast, om te band van Japanners met hout en houtbouw te benadrukken.

Van het Ariake gebouw is al bekend dat er delen van zullen worden hergebruikt. De 12.000 zitplaatsen zijn bijvoorbeeld na de spelen niet meer nodig en het hout is al voorbestemd voor de bouw van andere gebouwen in de omgeving.

De Japanse televisie toonde het project toen het net was opgeleverd:

Ook het Olympisch stadium, dat door sterarchitecht Kengo Kuma wordt gerealiseerd, zal voor een belangrijk deel van hout gemaakt zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer