Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek: verduurzaamd CLT met gerecyled carbon

Impressie van het experimentele gebouw in Japan

Amerikaanse onderzoekers zijn al en eind gevorderd met onderzoek naar kruislaaghout dat uit verduurzaamd, carbonvezel-versterkt naaldhout bestaat. In Japan is men al aan het bouwen met vergelijkbaar materiaal.

Het onderzoek, waar Archtitecture&Design over bericht, wordt uitgevoerd door de universiteit van Wisconsin in samenwerking met een non-profit-organisatie: Recycling Technology Centre. De aanleiding is dat de staat Washington onlangs de bouwwetgeving heeft veranderd waardoor er tot 18 verdiepingen hoog mag worden gebouwd met hout. Nu is dit mogelijk (en al gedaan) met kruislaaghout, CLT. Dit kruislings gelamineerde hout, dat in platen wordt aangeleverd, is in veel opzichten sterker dan beton, maar het blijft een natuurproduct met een zekere krimp en uitzetting (beton krimpt overigens ook maar in een lager tempo). Om dit probleem te tackelen wordt gedacht aan kruislaaghout dat van lamellen wordt gemaakt die eerst zijn verduurzaamd, zoals veel gevelhout dat ook is. Het hout wordt er inflexibeler van, maar ook enigszins brosser. Om mogelijk sterkteverlies van het materiaal op te vangen wordt het hout voorzien van een extra laagje carbon, dat in dit geval uit recycling gewonnen wordt, wat flink goedkoper is dan nieuw carbon.

Het Japanse bedrijf Teijin Limited blijkt, nog steeds volgens Architecture&Design, al langer bezig met precies hetzelfde idee. Het bedrijf zou sinds het begin van dit jaar bezig zijn met de bouw van een proefgebouw op basis van dit materiaal, dat daar AWFR genoemd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer