Ga naar hoofdinhoud

Onderzoekscentrum van hout voor lijmfabrikant

Het bedrijf Jowat SE, in Detmold, nabij Bielefeld, Duitsland, doet in lijmen. De fabrikant zocht een gebouw met een ontwerp dat aansloot bij de bedrijfsfilosofie. De keuze voor een houten gebouw was dan ook logisch: producten van gelamineerd hout worden gecombineerd met lijmen van eigen fabricage.

Jowat SE wilde een duurzaam innovatie- en applicatiecentrum bouwen voor onderzoek en training bij de ontwikkeling en verwerking van lijmen. Het gebouw moest ook functioneel en representatief zijn. Het ontwerp van het ‘Haus der Technik ’ is afkomstig van het Institute for Urban Timber Construction- (Institut für urbane hausbau, IfuH, dat bestaat uit de Berlijnse kantoren roedig.schop architekten en CKRS (https://ckrs-architekten.de/.

Het nieuwe Jowat-centrum biedt ruimte aan kantoren, expositieruimtes, werkplaatsen, open werkruimtes,  vergaderruimtes, een bezoekersgalerij en een bistro. Ook is er een groot auditorium voor lezingen en trainingen. Het gebouw heeft een fassade als een gordijn van verticaal geplaatste houten balken die het dak dragen en verbinden met de basis. De 14,5 meter brede overspanning bestaat uit balken en spanten van gelamineerd hout. Er zijn houtcomposietplafonds en componenten die eenvoudig zijn te demonteren, zodat het gebouw flexibel kan worden gebruikt. Het centrum heeft een duurzaam energieconcept met zelfvoorzienende energievoorziening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer