Ga naar hoofdinhoud

Ontwerp heel biofilisch, maar ‘post-covid-school’?

De Italiaanse architect Valentino Gareri haalt dezer dagen de grote architectuurwerbsites met zijn studie voor de ‘Tree House School’, een school voor het post-covid tijperk.

Wie van zo’n ontwerp verwacht dat er nadruk ligt op looproutes, anderhalve meter afstand, desinfectie- en testruimten en extra bescherming voor docenten komt bedrogen uit. De visie van Gareri heeft meer te maken met een shift ‘van sustainability naar ability-to-sustain’: door de pandemie wordt de rol van de mens in de natuur duidelijker: niet langer in een regierol om duurzaamheid te beheren, maar meer geïntegreerd in de natuur om zo te kunnen overleven.
Al deze overwegingen daargelaten is het schoolontwerp, Gareri rekende aan een school voor ca 550 kinderen, van voorschoolse opvang tot en met de middelbare school, heel opvallend en extreem volgens biofilische principes: Het gebouw bestaat uit twee in elkaar grijpende ringen, geheel gemaakt van kruislaaghout, met op het dak een toegankelijke daktuin en heel veel vloerhoge ramen als wanden. Door toepassing van houten lamellen en oriëntatie op de zon is de relatie met de omgeving steeds zichtbaar (de arhcitect gaat uit van ligging van de school midden in en natuurlijk gebied) en wordt toch verhitting en verblindig door invallend zonlicht vermeden. Uiteraard zijn alle denkbare duurzame technieken ingetekend: zonnecollectoren, regnwaterverzameling, warmtepomp etcetera.
De Tree House School zou gemaakt worden van demontabele units, dit omdat een schoolgebouw in de post-covid tijd volgens de architect ook zeer makkelijk tot andere gebruiksgebouwen moet kunnen worden omgebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer