Ga naar hoofdinhoud

Ook de liftschacht is van hout

In het Zweedse Västerass word top dit moment het hoogste houten gebouw van Zweden gerealiseerd. Door dezelfde architecten die ook het hoogste houten gebouw ter wereld bouwden. Behalve de fundering is nu niets meer van beton.

De 84,5 meter van het Mjøstårnet-hotel in Noorwegen gaat het Kajstaden-gebouw niet halen. Met negen verdiepingen komt dit luxe appartementencomplex naar ontwerp van C.F. Møller Architects tot ongeveer de helft, en is dan toch het hoogste geheel houten gebouw van Zweden. Let wel: geheel van hout, waarbij de constructieve delen uit platen kruislaaghout bestaan. Ook de liftschachten zijn in dit geval in hout uitgevoerd, iets dat nog maar heel zelden gedaan is.

Met zijn uit- en inspringende verdiepingen en het vele glas gaat het bij het Kajstadengebouw ook om een opvallend mooi project. De eis van de gemeente was oorspronkelijk dat in ieder geval de gevel in hout moest worden uitgevoerd, maar er zijn hogeduurzaamheidsambities en het feit dat deze bouwwijze 500 ton Co2 bespaart in vergelijking tot andere materialen werd als een zeer sterk argument gezien.

Het Kajstaden gebouw maakt deel uit van een complex met in totaal zo’n 700 woningen, direct grenzend aan het Mälarenmeer. Er komt een inpandige garage voor elektroboten waarmee je zo het meer op vaart en verder zit het complex ook vol levensgemak verhogende ideeen, zoals een koelkast in de lobby waar bezorgers de boodschappen kunnen achterlaten, schrijft Swedishwood.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer