Ga naar hoofdinhoud

Organisch liefdadigheidscentrum in Leeds

Heatherwick Studio ontwierp een liefdadigheidscentrum voor mensen met kanker. Door alleen natuurlijke en duurzame materialen te gebruiken en het gebouw in te richten met enorm veel planten, ontstond een groene, inspirerende en rustgevende omgeving.

Het Maggie’s Centre staat op het terrein van het St James’s University Hospital in Leeds. Heatherwick Studio ontwierp voor het eerst een gezondheidscentrum. Doel van het architectenbureau was om niet een typisch en klinisch gezondheidscentrum te ontwerpen, maar een gebouw met een bijzonder karakter dat gastvrijheid en hoop zou uitstralen. Vanuit die gedachte koos het bureau voor natuurlijke en duurzame materialen en voor veel planten.

Het frame van het gebouw is gemaakt van duurzaam sparrenhout en bestaat uit geprefabriceerde onderdelen. Drie paddenstoelvormige volumes bieden ruimte aan advieskamers. Om die volumes heen ontstaan gemeenschappelijke ruimtes. De ruimtes zijn gevuld met plantensoorten die inheems zijn in de bossen van Yorkshire. Kalkpleisteren muren behouden de luchtvochtigheid in het natuurlijk geventileerde gebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer