Ga naar hoofdinhoud

‘Paleis van beelden’ in Zuid-Londen

Naast het klassieke, statige, bakstenen gebouw van de Dulwich Picture Gallery, een schilderijenmuseum in Zuid-Londen, plaatste architectenbureau Pricegore een tijdelijk, houten paviljoen als een paradijsvogel.

Het museum heeft enkele topschilderijen in haar collectie (waaronder een Rembrandt, een mogelijke voorstelling van zijn zoon Titus), maar ook veel middelmatige werken, van de zestiende tot de twintigste eeuw. Met een expositie over modernistische affichemakers én een tijdelijk zomerpaviljoen probeert het zich wat af te stoffen.

Het bouwwerk dat architectenbureau Pricegore ontwierp (het won er de eerste prijs mee in een door het museum uitgeschreven wedstrijd en mocht het realiseren) maakt een zeer kleurrijke en Afrikaanse indruk. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de in Londen werkende designer Yinka Ilori, een designer die zijn West-Afrikaanse roots (Nigeria) in veel van zijn werk laat doorklinken. Felle kleuren en vaak hergebruik van afgedankte voorwerpen of het gebruik van duurzame materialen kenmerken zijn zeer diverse werk.

De constructeur, RASK, realiseerde het houten gebouw dat op een verborgen stalen draagconstructie rust. Daarbovenop is met blauwe latten een speciaal ontwikkeld bouwwerk getimmerd met 49 verschillende verbindingen tussen de delen. Stalen kabels geven het geheel de gewenste stijfheid.

De spectaculaire buitenkant is een bekleding in louvre-stijl met 6300 handgeschilderde balken van redwood-hout met daarop geometrische figuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer