Ga naar hoofdinhoud

Passief Pelgrims House

Zegama ligt aan de route van de Camino de Santiago en is een belangrijke christelijke pelgrimsroute. De gemeente van dit stadje gaf de opdracht om bij de ingang van het natuurpark Aizkorri-Aratz een hostel te bouwen waarin pelgrims kunnen overnachten. Dit moest conform het passiefhuis principe om aan hun duurzaamheidsverplichtingen te kunnen voldoen.

De opdracht werd gegund aan architectenbureau Blancodelprim waar de architecten Ignacio Ibarretxe Pariente en Iñaki del Prim aan de slag gingen. Zij ontwierpen een hostel waarin maximaal twaalf pelgrims kunnen overnachten in twee eenvoudige slaapzalen. De slaapzalen zijn in het hogere deel van het gebouw verdeeld over twee verdiepingen. De bovenste slaapzaal is toegankelijk via een houten trap die zich langs de achterwand uitstrekt.

Gekozen is voor een geprefabriceerde structuur bestaande uit kruislings gelamineerde houten panelen. Deze panelen zijn vervaardigd van lokaal geproduceerd hout. Ook de buitenbekleding, de onderbouw, de isolatie en de interne afwerkingen van het gebouw zijn van hout. Daarbij is het zodanig gepositioneerd dat de passieve klimaatbeheersing is geoptimaliseerd.

Een eenvoudig materiaalpalet van donkere vloertegels, zichtbaar hout en spaanplaatpanelen geeft de ruimte een warme en gastvrije maar functionele uitstraling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer