Ga naar hoofdinhoud

Passiefhuis-complex voor dementerenden

De Noorse stad Halden liet een complex van 10.000 vierkante meter bouwen als thuis voor ouderen die kampen met dementie. LINK Architektur ontwierp een besloten complex van hout volgens passiefhuis-principes.

Het woon- en activiteitencomplex Bergheim in Halden werd op 1 april van dit jaar geopend. Het grondplan is grofweg hoefijzervormig en omsluit een binnentuin. Door een eigenzinnig ontwerp van het doorlopende dak is een afwisseling in ruimtes bereikt in dit twee-tot drie verdiepingen hoge gebouw, dat aan 96 bewoners plaats biedt, een fitnessruimte heeft, ruimten voor culturele uitingen, een kapper, een café en verschillende ruimten voor het behandelend personeel.

Het hele complex is gebouwd van kruislaaghout en bekleed met een houten gevelbekleding. Dat stond voor de gemeente Halden vanaf het begin al vast, vanwege de CO2 winst en duurzaamheid. LINK Architektur slaagde er bovendien in om een bijzonder energiezuinig gebouw te maken door passiefbouw-principes toe te passen. Binderholz was de leverancier en monteur van het complex. Het bedrijf biedt veel info over de bouw op haar site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer