Ga naar hoofdinhoud

Plaatselijk hout voor eigen cultuurhuis

In het centrum van het Beierse dorpje Berching is een charmant cultuurhuis gerealiseerd. Het vermengd moderne strakke lijnen met een traditionele bouwwijze uit de streek. Met name het houtraster in de dakpunt valt op.

Dat raster is meteen ook het logo geworden van de Kulturhalle Berching. In de omgeving hebben tradritionel schuren een ‘gitter’, hek- of vlechtwerk van hout, vooral om voorraden landbouwproducten goed belucht op te kunnen slaan. Architectenbureau Kühnlein Architektur herinterpreteerde het houten hekwerk tot een strak gevelelement zonder duidelijke andere functie dan esthetisch. Er werd hout voor gebruikt uit de bossen die direct rond het stadje liggen. In dit geval zwarte den.
Het cultuurhuis, enige aanpalende ruimten langs een grote feest- en voorstellingenzaal van 260 vierkante meter, lijkt verder van buiten vooral strak en mineraal, maar blijkt binnen een draagconstructie van hout te hebben. Ook daarvoor is hout van eigen gemeentegrond gebruikt: grenenhout. De wanden zijn deels met witgeschilderd grenen in visgraatmotief betimmerd, terwijl op andere plaatsen juist het kale beton te zien is. Het hout is geschilderd met biobased caseïneverf op basis van kwark.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer