Ga naar hoofdinhoud

Rapport geeft realistisch over- en inzicht over houtbouw voor beslissers

Op 1 juni verscheen het rapport ‘Woningbouw in hout’. Het is geschreven door Centrum Hout in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het wil een eerlijk en objectief overzicht geven van de aspecten die voor beslissers over grootschalige woningbouw van belang zijn bij hun afweging om als dan niet voor hout te kiezen.

Houtwereld en Het Houtblad zijn groot voorstander van meer houtbouw. Het Centrum Hout, als koepelorganisatie van brancheverenigingen in het hout is dat ook. Toch menen we te kunnen concluderen dat de rapporteurs in ‘Woningbouw in hout’ inderdaad een objectief beeld geven van de mogelijkheden en belemmeringen van houtbouw. Het rapport werd op 1 juni aangeboden aan de ‘Buyer Group Houtbouw’ van acht Brabantse woningcorporaties die zich hebben voorgenomen meer corporatiehuizen in hout uit te gaan voeren.

Bij die beslissing speelt geld altijd een centrale rol. Bij de bespreking van de kosten van houtbouw baseert het rapport zich op een benchmark tussen HSB en CLT bouw met kalkzandstenen en cementen grondgebonden woningen en appartementsgebouwen. Met vele mitsen en maren kan geconcludeerd worden dat Houtskeletbouw daarbij in alle opzichten zeer veel gunstiger uitpakt. Bij CLT zijn de bouwkosten duidelijk hoger, bij modulebouw vrijwel gelijk met de benchmark en scoort CLT vooral heel goed, net als HSB, op bouwtijd. Die is soms wel 45 procent sneller dan die van de benchmark.

Ook over de MilieuPrestatie Gebouwen wordt de huidige situatie helder uitgelegd. Houtbouw scoort al zeer goed in die berekening, maar de CO2-opslag wordt nog niet meegerekend (waar minister Ollongren, na Kamervragen, onderzoek naar laat doen), en met de verrekening van het CO2-gedrag van hout na sloop het gebouw zijn wat merkwaardige zaken aan de hand, waar aan gewerkt wordt.

Al met al geeft het rapport ‘Woningbouw in Hout’ in 8 hoofdstukken een 33 pagina’s veel informatie, overwegingen en handvaten om met houtbouw aan de gang te gaan. Zeker in combinatie met het ‘Inspiratieboek woningbouw in hout‘ dat eerder verscheen in opdracht van dezelfde overheidsinstantie en die een aantal casestudies bevat van corporatiewoningen in HSB, CLT en DLT.

Klik hier voor de link naar ‘Woningbouw in hout’

Eén reactie op “Rapport geeft realistisch over- en inzicht over houtbouw voor beslissers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer