Ga naar hoofdinhoud

Remontabel houten huis van plaatselijk hout op VN Klimaattop in Glasgow

Het wordt op dit moment gemonteerd, is te bewonderen tijdens de Klimmaattop in Glasgow van 1 tot 12 november, en gaat daarna, weer als flatpack, de vrachtwagen op om te worden herbouwd in Aviemore, 200 kilometer noorderlijker in Schotland. Het COP26-huis laat de toekomst van de huizenbouw zien.

Het COP26-huis is een intitiatief dat zich Zero Homes noemt en dat getrokken wordt door architect Peter Smith, van Roderick James Architects. Hij tekende ook voor het ontwerp. Het huis, met één slaapkamer, en een woonkamer met vide op een grid van 1,2 meter en een grondplan van 10X5 meter, wordt geassembleerd op wandelafstand te staan van het Scottish Event Center waar de Klimaattop van de Verenigde Naties plaatsvindt. Uiteraard in de hoop dat de gedelegeerden en de wereldpers er een kijkje komen nemen.

Het gebouwtje is geheel voorgefabriceerd waarbij gebruik wordt gemaakt van plaatselijk sparrenhout. Al moet dat plaatselijk ook niet te letterlijk worden genomen, het hout is geoogst in Ierland waar het in de plaatselijke fabriek van Medite Smartply tot OSB-platen gevormd is. Omdat het grid 1,2 is zijn de de onderdelen zo handzaam dat twee mensen het gebouw kunnen monteren.
Het CO26-huis is gedacht als een woning in ruraal gebied. In Aviemore komt het ook, samen met een aantal andere houten huizen, bij een beschermd natuurgebied te staan. Het concept is echter ook voor grotere gebouwen geschikt, volgens Zero Homes.
Behalve de wereldpers wil Zero Homes ook het Verenigd Koninkrijk tot ander beleid bewegen. Dat heeft relatief weinig bos op zijn grondgebied, terwijl er voldoende ruimte is om duurzaam beheerde productiebossen aan te leggen, vinden de initiatiefnemers. Die bossen zouden het hout kunnen leveren voor duurzame huizen zoals het COP26-huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer