Ga naar hoofdinhoud

Renovatie Rotterdams fabriekscomplex

Johan De Wachter Architecten (JDWA) transformeerde een gedeelte van een fabriekscomplex aan de Nassaukader in Rotterdam tot eigentijdse en moderne kantoorruimtes. Uitgangspunt hierbij was het behoud van het historisch stadsgezicht in combinatie met het optimale ruimtegebruik voor kantoren, onderzoeksfaciliteiten en logistieke ruimten.

JWDA pakte een grote ongebruikte zolder van het oorspronkelijke pand uit 1891 en enkele leegstaande verdiepingen van de naastgelegen villa uit 1915 aan. Door het samenvoegen van verschillende ruimtes is een hedendaagse werkomgeving ontstaan over vijf niveaus. Op de plaats waar de twee oorspronkelijke gebouwen samenkomen is een grote vide gekomen met een houten trap die alle vijf niveaus met elkaar verbindt. Grote glazen deuren en puien geven toegang tot de vide.

Een gedeelte van het zolderdak is vervangen door glas om daglicht toe te laten. Hierdoor krijgen de medewerkers prachtig uitzicht over de Maas. Aan de achterzijde zijn twee grote dakkapellen geplaatst. In het midden zijn speciale daklichten ontworpen. De wanden van de meubelstukken zijn multifunctioneel door het plaatsen van kluisjes, telefooncellen, reproductieruimtes of ruimtes voor technische installaties. Er zijn veel planten en er is veel hout toegepast.

Duurzaamheid neemt een belangrijke plaats in. Gebroken bakstenen en voegwerk is vervangen en constructief staal is corrosiebestendig gemaakt. De bestaande gebouwschil is volledig geïsoleerd en er zijn nieuwe kozijnen geplaatst met hoog isolerend glas. Er zijn nieuwe duurzame installaties geïmplanteerd die gebruikmaken van de warmte die vrijkomt tijdens het productieproces van de onderliggende fabriek. Energie wordt ook bespaard door de hoeveelheid daglicht die nu binnenkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer