Ga naar hoofdinhoud

Romeinen importeerden Frans hout

Opgravingen in Rome leverden het inzicht op dat de antieke Romeinen al hout importeerden uit Frankrijk en Oostenrijk. Van andere materialen was dat al langer bekend.

NRC Handelsblad bericht over de bijzondere vondst die gedaan is bij de bouw van de nieuwe metrolijn C in Rome, vlakbij de basiliek van Sint-Jan van Lateranen (het pauselijk paleis voordat de Sint Pieter werd gebouwd). Op enkele meters diepte zijn daar vierentwintig eikenhouten planken van bijna 2.000 jaar oud gevonden. De meeste planken zijn ruim drieënhalve meter lang.

Het eikenhout is liggend aangetroffen. Kennelijk fungeerde het als fundering voor een ‘portico‘, een overdekte ingang van het huis dat op die plek gestaan moet hebben. Op grond van analyse van de boomringen kon worden vastgesteld dat het hout rond 50 na Christus gekapt is in het Jura-gebied. Van daaruit is het zware hout waarschijnlijk via de rivieren Saône en Rhône over zee naar Rome vervoerd – een route van in totaal ongeveer 1.700 kilometer. Dit schrijft een internationaal team van onderzoekers onder leiding van Mauro Bernabei in PLOS ONE.

Het onderzoek toont een aantal dingen aan, volgens de onderzoekers. Onder andere dat de Romeinen er een wijdvertakt handelsnetwerk op na hielden. En ook dat eikenhout kennelijk zeer schaars en waardevol was in het antieke Italië.

Dat er lange handelsroutes bestonden voor metalen, keramiek, marmer en andere luxeproducten in het Romeinse Rijk was al in kaart gebracht, maar over houthandel was weinig bekend. Een probleem daarbij is dat door de relatieve droogte in Italië en andere mediterrane gebieden weinig goed bewaard gebleven oud hout is teruggevonden.

De planken in Rome waren waarschijnlijk afkomstig uit één levering uit de Jura; de dendrochronologen vermoeden zelfs dat sommige planken uit dezelfde boom afkomstig zijn. De planken zijn in het noorden al bewerkt, door splijting van de verse eikenstammen. Sommige eiken moeten ruim 250 jaar oud zijn geweest, zo blijkt uit de ringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer