Ga naar hoofdinhoud

Rotsvast houten educatiecentrum

Het Amerikaanse architectenbureau Lake Flato Architects ontwierp een educatie- en onderzoekscentrum in Mississippi dat zware stormen moet weten te doorstaan. Het centrum ligt in Ocean Springs dat onder meer werd getroffen door orkaan Katrina.

Het Marine Education Center (MEC) bestaat uit zes gebouwen van grenen met klaslokalen, kantoren, laboratoria en tentoonstellingsruimtes. De gebouwen staan op 2.759 vierkante meter grond. Het MEC maakt deel uit van het Gulf Coast Research Laboratory van de universiteit van Southern Mississippi. Lake Flato Architects kreeg de opdracht om een centrum te ontwerpen dat stormen en orkanen weet te doorstaan en dat past in zijn natuurlijke omgeving.

Resilient Design Institute, een non-profit organisatie die door natuurrampen getroffen gemeenschappen helpt, adviseerde Lake Flato Architects bij de keuze van bouwmaterialen. De gebouwen werden gebouwd met materialen die het water niet vervuilen bij een zware storm. Gekozen werd voor lokaal geproduceerd geel grenen. De muren binnen in de gebouwen zijn bekleed met wit eiken.

Alle gebouwen van het centrum staan op land waar beschadigde of oude bomen zijn verwijderd en waar sterke bomen staan die windstoten tot 289 kilometer per uur kunnen weerstaan. Zij dienen als een natuurlijke windbuffer voor de gebouwen. Het MEC wordt genoemd als één van de American Institute of Architects (AIA) Committee on the Environment (COTE) top 10 projecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer