Ga naar hoofdinhoud

Ruraal ontwerp in Ile de France

Het dorpje Plessis-Pâté, een dik half uur onder Parijs krijgt een fraai nieuw sportcomplex, gekoppeld aan een nieuwe school. Atelie du Pont maakt er een klein dorp van, van hout en leem.

Het dorpje Plessis-Pâté afficheert zichzelf als ‘entre ville et campagne’, ‘tussen stad en platteland’. Ondertussen is het een eenvoudig dorpje waar de overheersende bouwstijl die van gestapelde en gemetselde steen is, lichtgeel tot zandkleurig van toets.

Het Parijse kantoor Atelier du Pont ontwikkelde voor het dorp een ontwerp van een basisschool en een sporthal dat eer doet aan die kleurstelling zonder zelf van steen te zijn: het complex, dat uit twee bouwvolumes met puntdak met daartussen een licht en ruim atrium met veel glas, eveneens met een puntdak, wordt grotendeels van hout gemaakt. De buitenmuren worden echter met leem bestreken.
Zo ontstaat in dit geelstenen dorp een leer- en sportdorp dat in kleur gelijk is maar in uitvoering tegelijk ruraler en tactieler. Overigens is de keuze voor deze materialen, naast de voorkeuren van Atelier du Pont, ook ingegeven door de regelgeving in Ile de France, die loopt vooruit op de landelijke richtlijnen over biobased bvouwmaterialen voor (semi-) overheidsgebouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer