Ga naar hoofdinhoud

Rustig sporten in berggebouw

Het gebouw won de International Wood Award 2019 in april op het Forum International Bois Construction in Parijs. Het gemeenschaps- en sporthuis in Le Vaud, nabij het meer van Genève is van hout en ook zeer stil, door akoestisch plaatmateriaal.

Architectenbureau Localarchitecture uit Lausanne ontwierp het ‘polyvalente’ centrum in opdracht van de Zwitserse gemeente LeVaud. Dat werd bijna in zijn geheel uit hout opgetrokken. Het dak en grote delen van de gevel hebben een donkere metalen bekleding. De vorm van het hele gebouw is heel apart: puntig, als referentie aan het omringende adembenemende Alpenlandschap. Bovendien levert die vormentaal op veel plaatsen van dit ruim 1200 vierkante meter vloeroppervlak metende sport-, feest-, scholings- en evenementencentrum ruim binnenvallend daglicht op.

Leverancier van het hout waaruit het plafond bestaat, zowel van de sporthal als van de puntige ruimte daarnaast, is de firma Lignatur, een Zwitsers bedrijf dat zich specialiseert in sterke, dragende dakvlakelementen met, door de cassette-opbouw van de elementen en de juiste uitsparingen op de juiste plaats, zeer goede akoestische eigenschappen. De 500 vierkante meter dak boven de sporthal werd gemaakt met panelen van 280 mm hoog, die door bijzondere sterkte en stijfheid, 8,40 meter kunnen overspannen zonder ondersteuning. De 200 vierkante meter van de aanpalende ruimte werd ook met dit plaatmateriaal overdekt, zij het dat hier een hoogte van 140 mm genoeg was en een overspanning van 3,60 meter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer