Ga naar hoofdinhoud

Sauna als een grotto in Canadese baai

De Grotto Sauna aan de rand van een eiland in de Georgian Bay, Ontario (Canada) is een combinatie van ouderwets vakmanschap en duurzaamheid. De ontwerpers lieten zich inspireren door een Italiaanse verborgen grot. Het cederhout van de sauna komt uit lokale bossen.

Net als de cederhouten panelen aan de binnenkant van de sauna, is ook de buitenkant van de ‘grot’ van cederhout. De buitenkant is van gebrand cederhout, bereid volgens de traditionele Japanse Shou Sugi Ban-methode. Doordat het hout gebrand is, krijgt het een verweerd uiterlijk en lijkt het of de sauna al langer bestaat. Het gebogen hout aan de binnenkant van de sauna is veel lichter van kleur en geeft een warme gloed. Het gebogen hout bootst de golven van Lake Huron, het meer van de baai, na.

Voorafgaand aan de bouw maakten de architecten van Partisans uit Toronto gebruik van prototypen en digitale modellen om de bouwmogelijkheid te testen en om de ontwerpvisie aan de klanten en de fabrikant uit te kunnen leggen. Met de productiemogelijkheden in het achterhoofd werd zo een geavanceerd installatieplan en fabricageproces ontwikkeld.

Het energieverbruik van de sauna is duurzaam: er is gebruik gemaakt van dubbel en driedubbel glas, zonne-energie, LED-verlichting en sommige kranen in de sauna worden gevoed door water uit het meer. Bovendien werden alle houten panelen geprefabriceerd op het eiland afgeleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer