Ga naar hoofdinhoud

Sauna van hout op Burning Man

Van de bouwsels en voertuigen die op het grote woestijnfeest Burning Man in Nevada gehouden wordt dringt zelden iets naar buiten. De Finse architecten van JKMM Architects laten echter graag zien wat zij voor het festival ontworpen hebben.

Het gaat om een cirkelvormige sauna: een gang waarin de bezoeker de verschillende stadia van het saunabezoek doorloopt om uiteindelijk in de open middencirkel, in de schaduw van een overkapping, bij te komen van de voor veel Amerikanen nieuwe sauna-ervaring.

Waar wij ons sauna’s altijd in dennenbossen of sneeuwvlakten voorstellen is deze Steam of Life (het project heeft een eigen website) er helemaal op gericht om de bezoekers, die uit de Black Rock Desert komen, het woestijngebied in Nevada waar sinds 1986 in het laatste weekeinde van augustus tot de eerste maandag van september een alternatieve, bijzonder liberale festivalstad ontstaat, vanuit de hitte te laten wennen aan het spa-gevoel. Daartie behoort een verduisterde ruimte aan het begin, om de gewenning aan het harde licht af te leren.

De bouwers benadrukken dat de sauna een wellness-ervaring moet worden, en niet mag verworden tot een plek voor bezoekers om sex met elkaar te hebben, iets dat het begrip ‘sauna’ nu eenmaal in bepaalde kringen aankleeft.

Uit de aard der zaak wordt het gehele complex van hout gebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer