Ga naar hoofdinhoud

Schildpadden kijken vanuit houten centrum

Tussen oktober en april komen, in normale tijden, tot 300 mensen per nacht bij elkaar in dit bezoekerscentrum aan het Mon Repos-strand in de regio Bundaberg in Queensland, Australië. Om schildpadden te kijken.

In die periode, voornamelijk in de nacht, kruipen de schildpadden namelijk het strand op om eieren te leggen en kruipen de uit die eieren gekomen kleine schildpadjes massaal naar zee. De bezoekers dienen dit zo min mogelijk te verstoren en moeten dus in de donkere nacht uit een donker gebouw komen en veilig naar het strand kunnen lopen.

Kirk Architects uit Brisbane kreeg de opdracht het nieuwe centrum voor dit schildpaddenkijken te bouwen. Het koos voor een dak en gevel van koperblik, dat mag corroderen in de agressief zouten omgeving van de nabijgelegen oceaan. Maar binnen is het allemaal hout wat de klok staat. Geprefabriceerd, grotendeels. In twee weken stond het skelet van gelamineerde balken, de wanden zijn van lokaal geproduceerd kruislaaghout. Een aftimmering met multiplex maakt de beleving compleet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer