Ga naar hoofdinhoud

‘Schurenbuurt’ ter ere van 800 jaar oud dorp

In een buitenwijk van Stuttgart, waar het dorpje Fellbach ligt, moesten nieuwe woningen komen. De architect won de competitie met een plan voor schuurachtige woningen met houten gevelbekleding. De gemeente maakte er houtbouw van.

Het Stuttgartse architectenbureau Orange Blu, heeft, te zien aan de projectenpagina, geen groot trackrecord op het gebied van houtbouw. Ook het ontwerp voor Fellbach was gedacht als beton- en steenbouw. Wel wilden de architecten het tenminste 800 jaar oude dorp, nu een buitenwijk van Stuttgart, een nieuw centrum geven door de 29 huurappartementen te verspreiden over verschillende meerlagige gebouwen met een schuur-achtig uiterlijk: schuine daken met dakkapellen en houten gevels.

Het was volgens Holzbau Austria de gemeente Stuttgart die voorstelde om de gebouwen dan helemaal zo veel mogelijk in houtbouw te laten uitvoeren. Dat vergde enig omrekenen maar bleek uitstekend mogelijk. De trappenhuizen, funderingen en eerste verdieping zijn van beton, de dragende muren en de vloeren echter nu van CLT. De buitenwanden zijn in de fabriek van HSB gemaakt met vensters, leidingen er al in. De nieuwe woningen zijn ‘dorpachtig’ ten opzichte van elkaar geplaatst, ruimte biedend aan een pleintje waar, naar eeuwenoud Duits gebruik, een jonge linde geplaatst kon worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer