Ga naar hoofdinhoud

Sociale houtbouw met stroisolatie

Dat sociale woningbouw er behoorlijk spectaculair uit kan zien bewijzen de Parijse architecten van NZI. Ze realiseerden in de Franse plaats Nogent-le-Rotrou dertien woningen die qua, vorm, positionering en bouwmaterialen er uit springen.

Holzbau Austria schrijft over dit opvallende rijtje huizen dat gebouwd is aan de rand van een stadspark. Waren de woningen naast elkaar gebouwd, dan hadden ze een gesloten front gevormd en daarmee het park visueel van de omgeving afgeschermd. NZI besloot echter om 5 van de huizen, die in het midden, een eind naar achteren te plaatsen zodat er drie huizenblokken ontstonden waarbinnen de huizen ook nog eens ten opzichte van elkaar naar voren of naar achteren geschoven zijn. (lees verder na de foto)

De bouwwerken werden gerealiseerd door I+A Laboratoire des Structures, in prefab bouwdelen, waarbij dikke holle muren gevuld werden met stro. Het stropak zou tot wel drie keer zo goed isoleren als meer gebruikelijke isolatiematerialen. Aan de buitenkant werden de woningen bekleed met verduurzaamd hout in gewaagde kleuren, wit, naturel en ook zwart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer