Ga naar hoofdinhoud

Sociale woningbouw, Deense stijl

Het project stamt uit 2018, maar haalde nog niet eerder onze kolommen, terwijl het toch met verschillende prijzen beloond is: het sociale woningbouwproject in het dorpje Lisbjerg nabij Aarhus in Denmarken.

Het project, naar ontwerp van Vandkunsten Architects, kreeg onder andere in 2019 de tweejaarlijkse Matilde Baffa Ugo Rivolta, een prijs van de architectenvereniging van Milaan voor het beste sociale woningbouwproject, en geldt als een ‘best practice’ van 25 voorbeelden van houtbouwprojecten in Noordse landen.

Het project bestaat uit negen woningen in hybride bouwwijze: funderingen en trappenhuizen zijn van beton, de rest is, om hier en daar een stalen ondersteuning na, geheel van hout: clt, gelamineerde spanten en houten bekleding. Door de gebouwen, soms twee, soms drielaags, ten opzchte van elkaar te draaien en langs een betrekkelijk smalle verbindingsweg te plaatsen werd een gevoel van buurtschap gecreëerd. Het project geldt als een voorbeeld van demontabel wonen én van goedkoop bouwen. Het dorp is voor een lager bedrag gerealiseerd dan normaal op die plek in Denemarken voor sociale woningbouw wordt uitgegeven.

Eén reactie op “Sociale woningbouw, Deense stijl

  • Geert van Dijk

    Dit zou voor Nederland best een snelle/voordelige oplossing kunnen zijn om het woningtekort te bestrijden. Het ziet er leuk uit, en niet geknutseld. Ik denk dat mensen hier graag zouden wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer