Ga naar hoofdinhoud

Spectrum, opnieuw een houten gebouw in Amsterdam

Aan de Weespertrekvaart, op een driehoekig bouwterrein achter het Amstelstation, waar café De Omval staat, komt een spectaculair houten gebouw. Dat is de uitkomst van een competitie die door de gemeente Amsterdam was uitgeschreven. Jury en buurt kozen unaniem voor dit ontwerp.

Bijzonder aan dit gebouw, dat Spectrum wordtr genoemd, en is ontworpen in een samenwerking tussen CrowdBuilding, (BoomBuilds), en Space&Matter, is dat het oude café De Omval blijft bestaan. Het op hoge kolommen afsteunende gebouw met vier woonlagen en een driehoekige plattegrond die de vorm van het plot volgt, wordt over het onder veel Amsterdammers bekende café heengebouwd.
Aan de eindronde deden vijf ontwerpteams mee. Die worden in een filmpje van de gemeente Amsterdam alle vijf toegelicht. De vijf ontwerpen werden aan een jury en aan de buurt voorgelegd. Het programma van eisen omvatte een horeca-functie, een maximale bouwhoogte van 23 meter, bijzondere archtiectuur en respect voor de cultuur-historische waarde van de omgeving.
Het Spectrum zal grotendeels van hout gebouwd worden. De verwachting is dat het er al in 2023 zou kunnen staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer