Ga naar hoofdinhoud

Spokane groot in koolstofneutraal bouwen

In Spokane (Washington) wordt een enorm groot gebouw met kruislings gelamineerd hout (CLT) gebouwd en met nul CO2-uitstoot. Het vijf verdiepingen tellende ‘Catalyst-gebouw’ zal dit jaar opgeleverd worden en wordt hiermee het eerste gebouw in de staat dat is gebouwd met CLT.

Het gebouw is ontworpen door de ambitieuze onderneming Katerra, een bureau dat leider wil worden in koolstofneutrale architectuur en de bouwpraktijk zeer sterk wil industrialiseren. Het nieuwe gebouw komt te staan in een eco-wijk, krijgt een oppervlakte van 159.000 vierkante meter en gaat de kern van de stad verbinden met het universiteitsdistrict.

Het architectenbureau koos voor kruislaaghout (Cross Laminated Timber, CLT) om zo een duurzaam ontwerp te kunnen maken. CLT kan met weinig mensen en in zeer groot formaat en met veel precisie gemaakt worden. Door het gebruik van CLT kan het gebouw bovendien gedurende zijn levenscyclus kolstofneutraal blijven. Al het hout is op duurzame wijze geoogst.

Katerra liet een levenscyclusanalyse maken van het CLT-productieproces en van het nieuwe Catalyst-gebouw. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het hout dat voor het gebouw wordt gebruikt enorm bijdraagt aan het voorkomen van koolstofemissies door het gebouw. Het bureau ziet hierin een bevestiging van haar beslissing om milieuvriendelijke en slimme materiaalkeuzes te blijven maken en om te blijven werken met CLT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer