Ga naar hoofdinhoud

Stormvast met Kebony

Het geeft een robuuste indruk, en dat is het ook, het drie verdiepingen hoge, langgerekte huis in rurale stijl in de Hudson Valleys, upstate New York. Het werd ontworpen door Amalgan Studio’s in New York en heeft iets van een blokhut.

De Duitse site BauNetz schrijft vrij uitvoerig over dit project, waarbij de eisen hoog waren, ook wat betreft de robuustheid van het gebouw. Het kan in het noorden van de Verenigde Staten behoorlijk spoken: er komt nog wel eens een hurricane voorbij en in de winter kan er een sneuuwlast van meters hoog op het dak liggen.

De architecten kozen voor Kebony voor de gevelbekleding en ook om het dak mee te beleggen. BauNetz houdt dat voor een houttype uit de Noorse bossen en dat is deels ook waar, maar het is om precies te zijn naaldhout dat door de Noorse firma Kebony volgens eigen recept chemisch is verduurzaamd. Het proces is gebaseerd op polymeren uit furfuyl alcohol, dat uit oogstoverschotten gewonnen wordt. De vloeistof wordt onder hoge druk en temperatuur in de houtcellen gebracht, waardoor het hout verduurzaamt. Zoals bekend zijn er veel meer bedrijven die thermisch verduurzaamd hout leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer