Ga naar hoofdinhoud

Studio en huis ineen in de Catskills

Architect Maria Milans del Bosch ontwierp voor zichzelf een woon-werkhuis in de Catskills , twee uur rijden van New York. In de woning heeft de architect de houten balken, het houten schuine dak en de voet van beton zichtbaar gelaten.

De woning telt twee verdiepingen. Een betonnen plaat en een U-vormige keermuur vormen het lagere niveau. Het woon- en keukengedeelte hebben een dubbele hoogte en zeer grote raampartijen met uitzicht op de bergen in het westen en op de boomtoppen in het oosten. Op de begane grond zijn twee slaapkamers, een leeshoek en een badkamer en op de eerste verdieping is de kantoorruimte. Vanuit de kantoorruimte kan de architect  op de woonruimte kijken en heeft zij een weids uitzicht naar buiten.

De beglazing is zo geplaatst dat de natuurlijke ventilatie en het natuurlijke licht optimaal zijn. Isolatie aan de buitenzijden van de muren en het dak zorgen voor energiebesparing, net als de kruisventilatie door de openingen die aan de oost- en westgevels zijn geplaatst.

Het bovenste gedeelte van het huis is bekleed met ceder. Het hout is verkool met behulp van een Japanse techniek, shou sugi ban, die hout verbrandt om het te beschermen tegen schade die veroorzaakt wordt door water, vuur of insecten. Ook werd in de woning ‘Viroc’ gebruikt, een composietmateriaal gemaakt van cement en houtvezel. Dat materiaal is waterafstotend en heeft een goede thermische vertraging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer