Ga naar hoofdinhoud

Tallhouse-concept toegepast in Boston

In de wijk Roxbury realiseert Generate een acht verdiepingen hoog ‘Tallhouse’ volgens zeer vergaand gestandaardiseerde methodes. De units zijn door de meeste bekende leveranciers te bouwen.

Het bedrijf Generate wordt gefinancierd door de Amerikaanse National Science Foundation en de Binational Softwood Lumber Council. Het stelt zich ten doel disruptieve manieren te vinden om aan stedelijke uitdagingen het hoofd te bieden. Zoals in Boston, waar tot 2050 zo’n 300.000 nieuwe woningen nodig zijn en 10 miljoen vierkante meter ‘commerciële’ ruimte (winkels, kantoren, etcetera). Tegelijk stelt de stad in Massachusetts zich ten doel de koolstof-voetprint terug te brengen met 80 procent.

De oplossing die Generate bedacht, en waarvoor het een team van Amerikaanse en Britse deskundigen en leveranciers bijeenbracht, is om vergaand gestandariseerd en geprefabriceerd te gaan bouwen en daarbij voor een belangrijk deel gebruik te maken van gelamineerd en kruislaagsgelamineerd hout. Er zijn meerdere concepten ontwikkeld waarbij de basisunits steeds met behulp van andere methodes stijfheid en stevigheid krijgen: staal, gelamineerde balken of geheel van kruislaaghout. Bij de ontwikkeling van de concepten is er steeds rekening mee gehouden dat de elementen door alle bekende (Amerikaanse en Europese) leveranciers van engineerd hout kunnen worden geleverd.

In de wijk Roxbury wordt nu een Tallhouse gebouwd volgens het principe van Generate. Het gebouw zal ca 10.500 vierkante meter vloeroppervlak beslaan, te gebruiken voor woningen en een ruimte voor de plaatselijke gemeenschap.

2 reacties op “Tallhouse-concept toegepast in Boston

  • Geert van Dijk

    Lijkt mij een mooie oplossing om ook het Nederlandse woningtekort eens (uitstootarm!) aan te pakken.

  • Zeker mooi voorbeeld! Graag direct koppelen aan het omvormen van monocultuurbosbouw in natuurinclusief, polycultuurbosbouw … meer-aanplant-dan-kapregeling. Met hier en daar een voedselbossysteem. Dan ben ik als architecte ook helemaal gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer