Ga naar hoofdinhoud

Theodore Roosevelt krijgt presidentiële bibliotheek in natuurgebied

De 26ste Amerikaanse president Theodore Roosenvelt (tussen 1901 en 1909) heeft nog geen eigen bibliotheek, zoals veel andere presidenten. Die komt er nu, in Noord-Dakota. Het gebouw, dat grotendeels van hout gemaakt gaat worden, moet opgaan in de omringende natuur.

Het Noorse architectenbureau Snøhetta (met een vestiging in New York) won de uitvraag voor deze nieuwe bibliotheek. Theordore Roosenvelt (die nog wel eens met zijn gelijknamige zoon verward wordt, die geen president was, maar wel generaal in de Tweede Wereldoorlog en die diende onder Franklin Roosevelt ((geen familie))) onderscheidde zich onder andere door zijn inzet tijdens zijn regering voor de stichting van nationale parken. De ‘badlands’ rond de plaats Medora in Noord-Dakota zijn zo’n nationaal park, sinds jaar en dag vernoemd naar de president. Een mooie plek dus voor zijn bibliotheek.

Snøhetta ontwierp een langgerekt gebouw met een begroeid dak dat met omringende de heuvels lijkt te versmelten, terwijl het toch veel glas bevat en openheid creëert. De bibliotheek wordt, naast een plek waar de stukken uit de regeerperiode van Roosevelt geraadpleegd kunnen worden, ook een bezoekerscentrum voor het park. De renders tonen een grotendeels uit hout opgetrokken gebouw. Het gebouw zal door plaatselijke bedrijven en met materialen uit de regio worden gebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer