Ga naar hoofdinhoud

Toverhoed voor Zwitserse kinderdierentuin

Een attractiepark mag Knies Kinderzoo van de eigen organisatie niet echt worden. Maar de dierentuin in het Zwitserse Rapperwil krijgt er wel een spectaculaire multifuncitionele voorstellingszaal bij. Van hout.

In Nederland kennen we de familie Knie van het wereldberoemde, rondtrekkende circus. Maar er is al sinds 1962 permanent een dierentuin in het Zwitserse plaatsje Rapperwil gevestig met de wat bedriegelijke naam Kinderzoo, want de verzameling tentoongestelde dieren bedraagt rond de 390 met daaronder olifanten, giraffen, meerkatten en tal van andere species.

Voor het ontwerp van een nieuwe theaterzaal, aangeduid met ‘oratorium’ tekende het Zwitserse architectenbureau Carlos Martinez Architekten. Dat haalde zijn inspiratie niet ver van zijn bouwheer vandaan en ontwierp een vorm die aan een circustent doet denken maar ook aan, vinden ze zelf, een toverhoed. De opdrachtgever wil weliswaar activiteiten in de zaal, in niet-coronatijden goed voor 500 bezoekers, organiseren. Maar wil tegelijk de meer educatieve aspecten van het dierenpark benadrukken. Daarom is extra aandacht besteed aan geluidwering, zodat het geluid uit de toverhoed niet door het park zal schallen.

De hele constructie van het nieuwe gebouw is van hout. Het krijgt een podium dat naar believen naar boven kan komen of in de boden zakt. Vooral het hoog uitstekende, gewelfde dak is technisch een uitdaging geweest. Constructeur en bouwer Blumer Lehman is dan ook maar wat trots dat het gelukt is. En maakte er onderstaande video van:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer