Ga naar hoofdinhoud

Triodos: remontabel kantoorgebouw geheel van hout

Het nieuwe kantoorgebouw van de Triodos-bank in Driebergen is het eerste utiliteitsgebouw in Nederland waarvan de draagconstructie uit kruislaaghout bestaat. Er was vandaag een persrondleiding door het kantoor dat vanaf november in bedrijf zal zijn.

Het gebouw staat op het landgoed de Reehorst, een belangrijk onderdeel van de ecologische hoofdstructuur en een verbinding tussen de Utrechtse Heuvelrug en het gebied van de Kromme Rijn. Het landgoed zelf is van een stichting waarin een aantal antroposofische organisaties zich verenigd hebben. Triodos participeert daarin en is dus mede-eigenaar van het landgoed.

Potentieel circulair

Het nieuwe kantoor, ontworpen door Thomas Rau, is ‘potentieel circulair’ zoals Rau zelf toelichtte. ‘Als iemand in een verre toekomst besluit de hele boel plat te walsen dan is het niet meer circulair. Maar we hebben er alles aan gedaan om het gebouw niet alleen demontabel maar ook remontabel te maken: het is een materialenopslag. De materialen zijn eenvoudig los te maken en te hergebruiken.’ Rau had uitgerekend (ongetwijfeld via de rekentool van Centrum Hout) dat het hout in dit nieuwe gebouw binnen 11,36 minuut teruggroeit in Europese verantwoord beheerde bossen. Dat wordt vereenvoudigd doordat in de constructie vrijwel alleen droge verbindingen toegepast zijn, er zijn bij benadering 165.312 schroeven in de constructie toegepast.

Die constructie is, licht Constantijn Berning, van ontwikkelbedrijf EDGE toe, ‘de eerste in de hele wereld waarvan de draagconstructie geheel uit hout bestaat’, als wij van Het Houtblad dat wagen te betwijfelen nuanceert hij: ‘In 2015, toen we het definitief ontwerp maakten, was het zeker nog heel ongebruikelijk.’ Bijzonder, in ieder geval voor Nederland, blijft het: de meeste grote houten gebouwen hebben een of meer kernen van beton, meestal de liftschacht en het trappenhuis. Die geven de constructie stijfheid en stevigheid en moeten voor brandveiligheid zorgen. Hier zijn de drie kolommen die het pand, dat gedeeltelijk vijf verdiepingen hoog is, dragen, geheel van deels gebogen kruislaaghout.

Lange platen hout dragen de constructie

Rau: ‘De platen zijn in Duitsland gemaakt van Duits naaldhout (door de firma Derix, red) en zijn op het hoogste punt 16,50 meter hoog.’ De kolommen bestaan dus uit een aantal aan elkaar gemonteerde verticale platen. Rau: ‘De liftleverancier kon de lift gewoon in de schachten vastschroeven, erg makkelijk. Er is gekozen voor vijf lagen dik kruislaags gelamineerd hout. Voor de constructie zou drie lagen voldoende zijn, maar die twee andere lagen zijn toegevoegd voor de brandveiligheid: die lagen doen er zeker 90 minuten over voordat het vuur er doorheen is gebrand en aan de draagconstructie toe is.

Hulp van Derix

Naast voor kruislaaghout is er ook voor gebogen glulam, gelamineerd hout gekozen, de balken blijven in het zicht en vormen een patroon als van de sporen van een paddenstoel. Ook de tussenvloeren zijn van hout, tegen contactgeluid liggen daar dekvloeren bovenop. Het project werd gerealiseerd door J.P. van Eesteren, bij de montage van het hout sterk geassisteerd door de montageploeg van Derix.

Binnen budget gebleven

De realisering van het gebouw, waarbij ook het landgoed werd gerevitaliseerd, in samenwerking met Arcadis en er bovendien rekening werd gehouden met het grote aanpassingen die Prorail aan het nabijgelegen station uitvoerde, is steeds binnen budget gebleven, legde Matthijs Bierman, ceo van Triodos Bank Nederland uit. ‘Als je weet dat de realisering van een non-descript pand op een bedrijventerrein ongeveer 1200 euro per vierkante meter kost en een kantoorpaleis op de Zuidas 2200 euro, dan zijn we in de begroting van 1700 euro uitgegaan en dat hebben we ook (indexering daargelaten) precies zo kunnen handhaven.’

Eén reactie op “Triodos: remontabel kantoorgebouw geheel van hout

  • Een Geweldig Project waarbij alle aspecten van een juiste interpretatie van Hout geheel tot zijn recht komt. Mooi te zien hoe de vormen allemaal maakbaar zijn tegenwoordig middels de huidige techniek. Hopelijk voelen we hier ook een heerlijk binnenklimaat waar het hout normaal natuurlijk voor zorgt. Knap staaltje denk en maakwerk. Chapeau!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer