Ga naar hoofdinhoud

Tübinger brandweer krijgt houten kazerne

Het is bepaald niet het eerste brandweerkorps dat een houten gebouw krijgt. Ook de vuurbestrijders van de Duitse stad Tübingen krijgen een hoofdkwartier dat van binnen en van buiten van hout is.

De gemeenteraad van het stadje aan de Neckar in Baden-Würtenberg besloot eind vorig jaar voor een ontwerp van Gaus Architekten. De buitenzijde van het tweelaagse gebouw wordt bekleed met verduurzaamd hout en ook de constructie is van (kruislaag) hout.

Het gebouw biedt plaats aan zeven brandweervoertuigen die aan de ene kant het gebouw kunnen inrijden en aan de ander kant er weer uit, zodat er niet gerangeerd hoeft te worden. De keuze voor houten spanten en clt-panelen is voor dit deel van het gebouw gunstig omdat er grote overspanningen mee bereikt kunnen worden. Verder is voor clt als bouwmateriaal gekozen vanwege de duurzaamheidsambities van de stad en vanwege de korte bouwtijd.
Het nieuwe gebouw krijgt een groot aantal zonnepanelen op het dak. De opgewekte stroom wordt echter niet in het gebouw toegepast. Daarvoor zijn de gebruiksmomenten en de behoefte aan stroom in het pand te ongunstig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer