Ga naar hoofdinhoud

Uiteenlopende winnaars Metsä-wedstrijd

Een langerekt gebouw van hout met daarin ruimten van allerlei hoogten om oppervlakten en een gebouw als een cadeautje dat je alleen samen kunt uitpakken. De competitie van houtfabrikant Metsä Wood bracht veel ideëen samen.

Onlangs werden de twee winnaars en een ‘eervolle nominatie’ bekend gemaakt van de internationale Urban Adaptation-competitie die de Finse houtproducten had uitgeschreven. Opdracht: verzin een gebouw, gemaakt van hout, dat een bijdrage levert aan het menselijk samenleven.

De hoofdprijs, 15.000 euro, is toegekend aan Francesco Allaix en Julio Orduna die een op het oog vrij concventioneel gebouw ontwierpen. Vanuit de beschrijving te beoordelen gaat het gebouw ook werkelijk gebouwd worden, en wel op een troosteloos plot in een buitenwijk van Helsinki, gelegen tussen twee levendige wijken. Het gebouw, dat S M L XL wordt genoemd is vanuit een basisgrid van 8,10 meter gedacht. Daarmee zijn in drie, gekoppelde gebouwen allerlei hoogtes en oppervlakten te bereiken. Het gebouw, dat in de lengte tussen de ene en de andere wijk moet komen te staan biedt zo maximaal mogelijkheden voor zowel kleine huureenheden als kantoren, sportruimten en luxe appartementen.

De tweede prijs, 5000 euro, te verdelen tussen Alexandra Chislavevia, Sergey Ogorodnikov en Xenia Yakmenko, is niet erg ‘urban’ maar is wel bedoeld om de samenleving te stimuleren, juist in de rurale gebieden van Rusland die met leegloop te maken hebben. Het idee, dat ze Zerno hebben genoemd, ‘zaadje‘, is om een houten, toren-achtig bouwsel op palen neer te zetten op een plek die voor bewoning geschikt zou moeten zijn. Dat trekt mensen aan. Tenminste vier mensen zijn nodig om een wiel te draaien waarmee het zaadje openklapt als een soort bloem van dragende balken. In de bloem bevinden zich (houten) bouwmaterialen om op de ‘bladen’ woningen te bouwen. De toren tot als windmolen worden omgebouwd.

De eervolle vermelding gaat naar een ontwerp voor het centrum van Ankara, de hoofdstad van Turkije, meer specifiek de zakenwijk Kizilay. Het team, Onur Karatas, Alp Fahri Ardic en Muhammed Yasin Gülmez ontwierpen een zeer flexibel gebouw onder de naam Modu-Rot. Ook zij kozen voor een standaard-grid, maar door dit steeds ten opzichte van elkaar een slag te draaien komt het gebouw er heel levendig uit te zien. Daarnaast hielden de ontwerpers zeer expliciet rekening met de veranderbaarheid van de indeling. Dat is moeiteloos te doen zonder de hoofddraagstructuur geweld te hoeven aandoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer