Ga naar hoofdinhoud

Uitgekiend paviljoen met palmen hoofddeksel

Voor de bezoekers aan het oerwoud van noordwest Vietnam, die langs de Tat Nang rivier trekken is dit een nuttig en behaaglijk informatiecentrum. Maar het zelfvoorzienende Cheng Yen-gebouw moet ook vrede stichten tussen vijf stammen in het gebied.

Het gebouw, naar ons beste weten genoemd naar een Taiwanese non die een wereldwijde humanitaire beweging startte, werd ontworpen door 1+1 Architects uit Japan. Het heeft een betonnen fundering met daarop bakstenen gemaakt van plaatselijke leem. Het dak is heel bijzonder: de draagconstructie is van bamboe, het dak zelf van palmbladeren. Het geeft door de materiaalkeuze een traditionele indruk maar de extreme vorm is ingegeven door een lokale hoofddracht. Daarnaast is er heel goed nagedacht over de positionering van het gebouw waardoor zon, schaduw en luchtstromen optimaal bijdragen aan het binnenklimaat. De ruimte kam met glas worden afgesloten maar ook maximaal ventileren. Elektriciteit wordt opgewekt met een turbine in de Tat Nang-rivier.

De plaats van het gebouw is heel bewust gekozen in het grensgebied van vijf lokale stammen, de Kinh, de Thai, de Muong, de Dao en de Mong. Voor al deze groepen vormt het een gemeenschapscentrum en de bedoeling is dat ze elkaar meer zullen ontmoeten en met elkaar zullen samenwerken.

Meer informatie en foto’s op Dezeen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer