Ga naar hoofdinhoud

Uitkijken over bisschoppelijk paleis

Auckland Castle, ook wel bekend als Bishops Palace is een groot en statig monumentaal paleis in het Noord-Engelse Auckland. De bisschop van Durham houdt er nog steeds kantoor. Vanuit een toren kun je het bekijken.

Het gebouw uit 1832 is wel groot en van binnen zowel als van buiten rijk geornamenteerd, maar niet bijzonder hoog. Zo kwam Nial Mc Laughlinn Architects op het idee om het ontvangstgebouw dat ze mochten realiseren de vorm van een kerk mee te geven en die kerk een toren toe te bedelen waar je over het paleis en de rest van het marktstadje van 25.000 zielen kunt uitkijken.
Het geheel werd in hout uitgevoerd met een houten liftschacht en daaromheen houten trappen. Knap is hoe in de balken iets van een gotische kathedraal valt terug te zien zonder dat er iets is nagemaakt. De binnekant van de houten ‘kerk’ is dan weer wel met traditioneel aandoende beschilderingen versierd.


Het paleis is toegankelijk voor bezoekers. Het werd in 2012 overgenomen door een stichting die er bezoekers zowel over kunst als over religieus leven iets wil meegeven. De architect is ook betrokken bij de herbouw van een van de vleugels van het paleis om dit te faciliteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer