Ga naar hoofdinhoud

Van militaire observatiepost naar restaurant

Bergrestaurant ‘Zur Hohen Wacht’ volledig gerenoveerd

In de 17e eeuw werd op de bergrug ‘Lägern’ in de kantons Aargau en Zürich een militaire observatiepost gebouwd. Aan het einde van de 19e eeuw werd het gebouw – dat op een prachtig uitkijkpunt staat – omgebouwd naar een restaurant dat uiteindelijk de naam ‘Zur Hohen Wacht’ kreeg.

Door de jaren heen raakte het gebouw behoorlijk in verval. Vanwege de unieke locatie en de rol van het restaurant in de omgeving, is besloten het volledig te renoveren. Hiervoor werd Office Leibundgut Bühler Hartmann uit (Zürich) in de arm genomen.

Bühler Hartmann heeft de stenen toren van twee verdiepingen en de aangebouwde delen vervangen door twee houten gebouwen. Hiervoor werd eerst het stenen metselwerk van de toren zoveel mogelijk gestript. Vervolgens bleek dat de aangebouwde delen een belangrijke rol speelden in de stabiliteit van de oorspronkelijke bouw; omdat deze echter ook op instorten stonden, werd een specialist.

Het dak is volledig gevuld met PV panelen

Uiteindelijk is met lokale kalk en zand de oude muur gerenoveerd en zijn de houten gebouwen voorzien van een licht hellend zadeldak. Voor de diverse dragende constructiedelen is gebruik gemaakt van inheems sparren- en dennenhout. Dit geldt ook voor de meubels in de gebouwen en praktisch het volledige interieur. Om mee te gaan met de nieuwe tijd is het dak van de houten gebouwen compleet bedekt met PV panelen.

Fotos: Georg Aerni, Michael Haug, Johannes Leibundgut

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer